offf: our design key learnings
Insights - d-artagnan
Onlangs stapte ons designteam op het vliegtuig richting OFFF Barcelona. Het festival vult 3 dagen met presentaties, workshops, activiteiten en (nooit onbelangrijk) fun. Geen wonder dat onze designers zondag thuiskwamen met een extra stuk bagage, propvol inspirerende verhalen en insights voor de toekomst. Dit zijn de 4 key learnings die hen het meest bijbleven.
VR, 3D, augmented reality, 360°… Het zijn begrippen die steeds vaker over de tong rollen in de advertising- en designindustrie.
Maar hoe kunnen we deze technieken nu toepassen in het designproces?
Die vraag stelt Adobe zich ook. Om het leven van een designer een stuk makkelijker te maken, integreerden ze machine learning in hun verschillende programma’s. Dat aan de hand van algoritmes, big data en decision making processes.
Machine learning begon ooit als een wetenschappelijk experiment. Het systeem bestaat uit computeralgoritmes die gebruikt worden om autonoom te leren van data en input. Computers veranderen en verbeteren dus zelfstandig hun algoritmes. Dankzij machine learning kunnen onze auto’s nu zelf rijden, diagnosticeren we tijdig zieke patiënten en is het mogelijk om terroristen te herkennen en te lokaliseren.
Adobe Sensei is één van de programma’s waarin Adobe het concept van machine learning toepast. Met Sensei kunnen we nu ook virtual reality gebruiken in ons werkproces. Stap rond je eigen design, kruip er onderdoor, of word één met je ontwerp. ’t Is maar een kleine moeite.
machine learning
supports creativity celien - graphic designer


dare to step away from digital Frederik - webdesigner
Aan de slag gaan met natuurlijke materialen zoals papier, staal, karton kan verlichtend werken.
Zo waagde ook Lobulo, een creative studio in Londen, de sprong in het diepe en stapte even af van de digitale wereld. De studio ontwerpt namelijk alles met papier, van letters en logo’s tot zelfs video’s. Zo transformeerden ze het ‘serieuze’ en eerder ‘saaie’ business ontwerp van bedrijf Iron Mountain tot een kleurrijk, vrolijk en leerzaam stuk animatie. Door het gebruik van heldere en geometrische vormen legt Lobulo de focus op de inhoud. De kleuren, de gebruikte materialen, het ritme van de montage, de geluidseffecten en een nauwkeurig postproductieproces maakten van de video een creatieve visitekaartje.



Keep it playful astrid - art director
Doe dat door zaken in een nieuw licht te plaatsen.
Wanneer je erin slaagt om de wereld op een frisse manier te bekijken, zal je brein meer geneigd zijn om originele en creatieve linken te leggen. Neem de tijd om uit te vinden wat er gebeurt als je nieuwe combinaties maakt. Daar kan iets uitkomen waar je zelf nog nooit eerder aan dacht. Laat je creativiteit de vrije loop gaan, want alles is mogelijk. Keep it playful, probeer nieuwe dingen en vooral: ad some fun.
Ook David Mikula, award-winning designer en regisseur, voegde een portie fun en creativiteit toe aan zijn leven met Stanley the piano. Stanley is een piano waaraan je via Twitter verzoeknummers kan aanvragen.


design can change behavior Vincent - creative director design
Kunnen we die positieve invloed ook in de toekomst nog verder inzetten?
Kijk maar naar de vele crowdfunding ideeën van innovatieve start-ups. Stuk voor stuk worden projecten die een positieve invloed hebben op ons milieu massaal gefinancierd. En dat niet door investeerders, maar door jou en mij.
Alex Daly, crowdfunding consultant, maakte er zelfs haar business van. “Design en advertising geven ons een kans om van de wereld een betere plek te maken.” Het klinkt heel utopisch, maar er schuilt waarheid in die woorden. Samen met haar team werkt ze voor start-ups met slimme ideeën die net dat duwtje extra nodig hebben. Een van die start-ups is Graviky Labs. Hun idee? AIR-INK, de eerste inkt volledig gemaakt van luchtvervuiling.
Om die inkt te genereren, plaatste Graviky Labs een opvangsysteem op de uitlaat van auto’s. Dat systeem vangt de pollutie op en vormt het om tot inkt. Die inkt gieten ze dan weer in leuke stiften. Op Kickstarter, een platform volledig gewijd aan crowdfunding, werd het project een gigantisch succes.
En als we je nog een tip mogen geven: commit to your goal and follow your intuition. Een klant of opdrachtgever is niet altijd meteen mee in de visie of het concept van een designer. De clue is om te blijven volhouden. Geloof je voluit in jouw idee? Overtuig hen dan. Blijf vechten voor een concept en laat je creativiteit niet afremmen. Succes!