creativiteit werkt voor unilin en agristo

Buzz - d-artagnan
d-artagnan agristo header

De ‘war for talent’ woedt in alle hevigheid. Vooral technische profielen en hoogopgeleide medewerkers zijn gegeerd als witte merels. Alleen slaagt de Vlaamse industrie er bij die doelgroep niet altijd in de juiste snaren te bespelen. Dat is de belangrijkste conclusie van een grootschalig onderzoek dat de aantrekkelijkheid van de Vlaamse industrie bij technische profielen in kaart bracht. 

UNILIN, Jaegerson en Agristo scoren daarentegen wel sterk bij die doelgroep, en dat dankzij een doordachte employer branding-strategie. 

d-artagnan agristo muurreclame

AGRISTO - “Ludiek karakter spreekt aan”

Agristo, fabrikant van diepgevroren aardappelproducten, opende dit jaar een gloednieuwe vestiging in Wielsbeke en trok in 2017 alleen al meer dan 100 mensen aan. “Het gros van die functies geraakte vrij vlot ingevuld”, stipt hr-manager Evelien Vermandere aan. “Dat danken we enerzijds aan het enthousiasme waarmee onze eigen medewerkers hun vrienden en kennissen warm maken, maar ook aan de nieuwsgierigheid van duizenden mensen die dit jaar langs de site in opbouw passeerden. Daarnaast hebben we zowel in Wielsbeke als in Nazareth jobdagen georganiseerd met rondleidingen. Kandidaten konden zien hoe alles bij ons in zijn werk gaat en een praatje slaan met onze medewerkers.”

Zowat heel West-Vlaanderen raakte ook vertrouwd met het campagnebeeld van de ‘man in het bad’. “We vinden het essentieel dat we in onze campagnes ludiek uit de hoek komen, omdat dat speelse aspect ook overeenstemt met onze bedrijfscultuur. We zijn intussen al volop bezig met de volgende campagne, aangezien we in Wielsbeke een tweede productielijn zullen starten en daar opnieuw een honderdtal mensen voor nodig hebben. Mensen hoeven niet per se perfect te voldoen aan het juiste profiel: we investeren sterk in interne en externe opleiding, omdat we medewerkers ook voldoende doorgroeimogelijkheden willen bieden”, besluit Evelien.

 

 

interessante verloning is niet enige bepalende factor
UNILIN - “Virtual reality-aanpak werkt”

Een nieuwe aanpak bij UNILIN bewijst dat je de ‘war for talent’ op een creatieve en vernieuwende manier kan winnen. “Wij leren potentiële nieuwe medewerkers ons bedrijf kennen via een film in virtual reality”, legt Talent Director Nick Leenaert uit. “We sturen geïnteresseerde mensen een kartonnen doosje met een VR-bril op. Daarmee kunnen ze een filmpje bekijken dat ze via een applicatie op hun smartphone of tablet kunnen downloaden. Zo krijgen ze niet alleen een heel realistisch beeld van hun werkplaats, maar kunnen ze ook veel beter inschatten of een functie al dan niet bij hen past. Bovendien kunnen ze de aan een werkplaats verbonden taken ook effectief eens testen, om te zien wat het allemaal inhoudt.”

Nick Leenaert merkt nu al dat die aanpak echt zijn vruchten afwerpt. “Zeker voor machinebedieners en technische profielen bewijst het zijn nut. Bovendien blijkt de VR-applicatie heel wat heersende vooroordelen over dergelijke functies weg te nemen, waardoor de jobs weer een frisser imago krijgen. Meer zelfs: we hoorden dat verschillende kandidaten ook hun kinderen met onze VR-omgeving lieten kennismaken. Na afloop lieten heel wat kinderen blijken dat een technische job hen zeker zou interesseren. Eigenlijk kan je via deze weg dus aan employer branding doen voor de hele maakindustrie. Het komt erop aan de taal van de jongeren te spreken en hen op die manier (on)bewust te motiveren om op termijn een technische opleiding te kiezen.”

d-artagnan unilin header
een creatieve employer branding campagne voor jouw bedrijf?
contact us